dillydallydesign

OMA has been announced as the winner of the international competition for the Musée national des beaux-arts du Québec (MNBAQ) expansion. The CAD$90 million project was also consulted with local residents, with an 82% of approval.
A series of stacked boxes remind the programatic relations of Seattle’s Library, while generating an interesting grand hall facing the street with urban qualities.
The three stacked galleries vary in size, as you can see on the axo and models included below: contemporary exhibitions (50m x 50m), the permanent contemporary collection (45m x 35m) and design / Inuit exhibits (42.5m x 25m). The cantilever over the street creates the grand hall, a 14m tall transparent space connected to the park, starting point of an ascending path trough the boxes.
“Our ambition is to create a dramatic new presence for the city, while maintaining a respectful, even stealthy approach to the museum’s neighbors and the existing museum. The resulting form of cascading gallery boxes enhances the museum experience by creating a clarity in circulation and curation while allowing abundant natural light into the galleries.”
- Shohei Shigematsu

OMA has been announced as the winner of the international competition for the Musée national des beaux-arts du Québec (MNBAQ) expansion. The CAD$90 million project was also consulted with local residents, with an 82% of approval.


A series of stacked boxes remind the programatic relations of Seattle’s Library, while generating an interesting grand hall facing the street with urban qualities.


The three stacked galleries vary in size, as you can see on the axo and models included below: contemporary exhibitions (50m x 50m), the permanent contemporary collection (45m x 35m) and design / Inuit exhibits (42.5m x 25m). The cantilever over the street creates the grand hall, a 14m tall transparent space connected to the park, starting point of an ascending path trough the boxes.


“Our ambition is to create a dramatic new presence for the city, while maintaining a respectful, even stealthy approach to the museum’s neighbors and the existing museum. The resulting form of cascading gallery boxes enhances the museum experience by creating a clarity in circulation and curation while allowing abundant natural light into the galleries.”


- Shohei Shigematsu

Comments
4 years ago
blog comments powered by Disqus